Militära hemligstämplade projekt.

Ett av TNT-Elektronik AB's ovanliga projekt bestod i att medverka i utvecklingen av tre hemligstämplade militära prototyputrustningar.

En helt fantastisk display skulle utvecklas, där det inte fanns någon display utan endast ett starkt lysande streck gjort av lysdioder. I och med att man sätter på sig ett par speciella glasögon så framträder en bild i luften framför en.

Målsättningen var att i en stridsvagn ha en eller flera sådana displayer och så skulle man inne i stridsvagnen kunna titta runt sig som om man inte hade några väggar runt sig.

En annan applikation är att sätta en sådan display, som ju är genomskinlig, framför piloten i en attackhelikopter. På displayen presenteras en bild från t.ex. En värmekänslig kamera, och vips så har man givit piloten värmekänslig syn! De som har sett sciencefictionfilmen Predator vet precis vilket rysligt effektivt hjälpmedel något sådant skulle vara.

Nu var det ju inte på låtsas, utan på riktigt och TNT-Elektronik AB hade en nyckelroll i det hela, och eftersom numera hemligstämpeln har lättats något så kan vi återge i vart fall de offentliggjorda delarna av projektet.

Strömmande video från en bildkälla (IR-kamera, nolljuskamera, eller annat instrument) skulle läsas in från ett av Matrox nyutvecklat kretskort. Specifikation och programmering av det gjordes av TNT i mycket nära samarbete med Matrox utvecklingsavdelning i Kanada.

Därefter skulle viss signalbehandling av den strömmande videosignalen göras, detta specificerades och programmerades direkt i maskinkod (extrem snabbhet krävdes) av TNT.

Slutligen skulle utmatning ske till displayenheten, det där lysande strecket som nämndes i början. Nu är det så att strecket i själva verket blinkar väldigt snabbt, det är så bilden skapas. Glasögonen har små vibrerande prismor eller speglar som sveper strecket över näthinnan. Upplevelsen av en verklig fysisk men genomskinlig bild skapas faktiskt av hjärnan. Uppfinnaren och mannen bakom detta projekt, Dr. Hans Biverot har disputerat på just denna unika metod att presentera information.

Utmatningen till den specialbyggda lysdiodlinjalen samt vissa vinkelkorrigeringar programmerades även av TNT. Här var extrem snabbhet nödvändig, och detta realiserades genom DMA-överföring av data direkt från minnet ut på bussen.

Det blev även en hel del debugging och patchning av elektroniken innan allt till slut fungerade som planerat.

Tre demonstratorer byggdes och till dessa gjorde TNT programvara som visade bilder och rörliga sekvenser för att systemet skulle kunna demonstreras. En blev kvar i Sverige, en flögs till Pentagon och en flögs till Tyskland och Frankrike.

En rolig detalj är att dessa demonstratorer var så värdefulla/hemliga att dom vid dessa första flygresor fick en egen flygbiljett och således satt en blank aluminiumlåda bredvid representanten från CelsusTech.

Home