BIOS-kod bygger och fixar vi

BIOS är förkortningen för Basic Input Output System. Det är programvara som finns i alla datorer och som utför de grundläggande funktionerna i systemet. Man kan likna det vid ett fundament eller grund på vilket sedan operativet står.

BIOS-program har väldigt väl definierade gränssnitt och är mycket maskinnära. Med andra ord hanteras dator och elektronik specifikt på absolut bästa sätt för den dator i vilken BIOS-programmen finns. BIOS-program är oftast skrivna direkt i maskinspråk, Assembler, eller i ett maskinnära språk som C. (programspråk). Vidare så hanteras elektroniken i datorn direkt med olika I/O instruktioner eller minnesaccesser, helt i samklang med elektronikens uppbyggnad.

BIOS-programmen kan laddas av en Bootstraploader, eller som vanligt är när det gäller PC-datorer, så ligger BIOS-programmen resident inlagda i ett ROM eller flashade i ett flash-minne.

TNT-Elektronik AB har utvecklat BIOS-programvara åt datorsystem för processtyrning på uppdrag av Billman Regulator AB och även sedemera åt Landis&Gyr AB. Vidare har drivrutiner för tangentbord och bildskärm gjorts åt generalagenten Betoma Data AB. I ett avancerat militärt hemligstämplat projekt har TNT utvecklat DMA-drivrutiner för överföring av strömmande filmdata i videohastighet till en virtuell linjedisplay (Linus). Uppdragsgivare var IOF, Institutet för Optisk Forskning, KTH och CelsiusTech Electronics AB.

Home