Virus, vi oskadliggör och reparerar åt dig.

Först i Sverige och kanske i världen med ett virus (oskadligt bus).

TNT-Elektronik AB's Janis var först i Sverige, och troligtvis världen med att uppfinna ett datavirus, gjort i formen av ett oskadligt bus, typ aprilskämt i en stor datacentral.


Året var 1972, det fanns bara 200 programmerare i hela Sverige, ordet dator fanns inte, "computern" var stor som en hel samling garderober, en datahall med kylgolv och rader av stora monstruösa "lineprinters" som smattrade fram utskrifter med en sådan fart att den långa pappersbanan revs sönder om den var för svag.

I denna miljö fanns en för tiden rekordung (en av de yngsta i Sverige) programmerare, Janis 21. Och sinnet var lika fullt av hyss som hos Emil i Lönneberga, så efter många nätter med specialprogrammering var det första datorviruset fött.

Rätt som det var en vacker dag så tog alla datorerna i datahallen en gemensam liten paus i det slitsamma arbetet, när pausen var slut så fortsatte allt som om inget hade hänt. Tystnaden som uppstod i den korta pausen blev säkerligen öronbedövande för den "hördes" ända upp till de högsta cheferna på DataSAAB i Järfälla.

Här skall genast sägas att vi tar kraftfullt avstånd från allt vad virus heter i den form vi idag känner till. De kunskaper som vi har är dock helt unika och vi har tack vare det framgångsrikt kunnat hjälpa till att stävja många olika typer av datavirus, dels genom informativa artiklar i tidningar/fackpress, och dels genom att rensa ur och städa upp datasystem som blivit attackerade och infekterade.

Speciellt gäller detta datorer som innehåller viktiga data/program/installationer som behöver bevaras, då kan inget ersätta en varsam fackmannamässig räddning.

Home